Pe 12 decembrie 2002 a avut loc la Institutul Rom├ón ÔÇ×Titu MaiorescuÔÇŁ din Berlin un concert special, organizat cu prilejul anivers─ârii a 70 de ani a lui Aurel Stroe. Manifestarea a fost realizat─â cu sprijinul financiar al Forumului Rom├óno-German din Berlin. Un concert similar, poate mai amplu, dedicat ÔÇ×lui Aurel Stroe ┼či prietenilor s─âiÔÇŁ fusese deja organizat de c─âtre Angelika Kohli ├«n cadrul ÔÇ×Hochschule f├╝r anthroposophische P├ĄdagogikÔÇť din Mannheim, ├«n iunie 2002, dup─â cum aniversarea sa a fost serbat─â oficial ┼či ├«n cadrul UCMR din Bucure┼čti. Decernarea premiului Herder in luna mai a aceluia┼či an reprezint─â de asemeni un deosebit omagiu adresat compozitorului. Toate aceste manifest─âri sunt desigur extrem de l─âudabile, reprezint─â totu┼či destul de pu┼úin ├«n raport cu importan┼úa real─â a lui Stroe ├«n muzica contemporan─â: un festival dedicat lui ar fi oferit o imagine mai complet─â a crea┼úiei sale. Dar va veni c├óndva ┼či vremea rspectiv─â...

Concertul din Berlin a fost sus┼úinut ├«n exclusivitate de trio-ul ÔÇťContrasteÔÇŁ, promotor consecvent al muzicii lui Stroe, constituit din Ion Bogdan ┼×tef─ânescu (flaut), Sorin Petrescu (pian), Doru Roman (percu┼úie). Forma┼úia a fost completat─â de mezzo-soprana olandez─â Kathinka Minzinga, o colaboratoare constant─â a forma┼úiei, binecunoscut─â ┼či ├«n Bucure┼čti. Trio-ul ÔÇťContrasteÔÇŁ este o forma┼úie relativ t├ón─âr─â, extrem de prezent─â ├«n ultimul timp pe plan na┼úional ┼či interna┼úional, o forma┼úie dotat─â cu un mare poten┼úial creativ - multiplele transcrip┼úii ┼či adapt─âri, care permit executarea unor lucr─âri care altfel probabil ar zace nec├óntate, apar┼úin forma┼úiei.

Au fost executate lucr─âri de Aurel Stroe a c─âror concepere ocup─â o perioad─â de 51 de ani (├«ntre 1948 ┼či 1999): ÔÇ×Cinci lieduri pe poezii de Tudor ArgheziÔÇŁ, 1948-49, ÔÇ×Gesang der Geister ├╝ber das WasserÔÇŁ, dup─â Goethe, 1999, ÔÇ×FluctuationsÔÇŁ, 1983, Sonata 3-a pentru pian ÔÇ×├Än palimpsestÔÇŁ, 1991, iar ├«n ├«ncheiere, ÔÇ×Monumentum IIÔÇŁ, 1982. Cu excep┼úia sonatei de pian, toate celelalte lucr─âri reprezint─â versiuni ale trioului Contraste. Nu au putut fi executate ÔÇ×din motive techniceÔÇŁ lucr─âri mai noi sau mai ample, cum a fost cazul la Mannheim. Dup─â o succint─â prezentare a compozitorului de c─âtre Angelika Kohli, a urmat un concert de mare ┼úinut─â. Execu┼úia pieselor a fost impecabil─â (majoritatea lucr─ârilor apar┼úin deja repertoriului permanent al forma┼úiei, care le st─âp├óne┼čte ┼či ├«n┼úelege perfect), atmosfera din sala a fost ├«n general de mare aten┼úie ┼či reculegere - ceva din personalitatea lui Aurel Stroe s-a relevat spectatorilor, din p─âcate din nou destul de pu┼úini, ca printr-un fel de oficiere a unui ritual. Au fost multe impresii pozitive dup─â concert, discu┼úii, comentarii interesante. D─âruirea cu care trio-ul ÔÇ×ContrasteÔÇŁ execut─â muzica lui Stroe este poate unic─â, impresionant─â (Sonata a 3-a pentru pian ├«n interpretarea lui Sorin Petrescu este de fiecare dat─â un eveniment de neuitat) ┼či poate, una dintre experien┼úele cele mai de pre┼ú ale serii.

(Corneliu Dan Georgescu, Berlin 2002)