Pe 12 decembrie 2002 a avut loc la Institutul Român „Titu Maiorescu” din Berlin un concert special, organizat cu prilejul aniversării a 70 de ani a lui Aurel Stroe. Manifestarea a fost realizată cu sprijinul financiar al Forumului Româno-German din Berlin. Un concert similar, poate mai amplu, dedicat „lui Aurel Stroe şi prietenilor săi” fusese deja organizat de către Angelika Kohli în cadrul „Hochschule für anthroposophische Pädagogik“ din Mannheim, în iunie 2002, după cum aniversarea sa a fost serbată oficial şi în cadrul UCMR din Bucureşti. Decernarea premiului Herder in luna mai a aceluiaşi an reprezintă de asemeni un deosebit omagiu adresat compozitorului. Toate aceste manifestări sunt desigur extrem de lăudabile, reprezintă totuşi destul de puţin în raport cu importanţa reală a lui Stroe în muzica contemporană: un festival dedicat lui ar fi oferit o imagine mai completă a creaţiei sale. Dar va veni cândva şi vremea rspectivă...

Concertul din Berlin a fost susţinut în exclusivitate de trio-ul “Contraste”, promotor consecvent al muzicii lui Stroe, constituit din Ion Bogdan Ştefănescu (flaut), Sorin Petrescu (pian), Doru Roman (percuţie). Formaţia a fost completată de mezzo-soprana olandeză Kathinka Minzinga, o colaboratoare constantă a formaţiei, binecunoscută şi în Bucureşti. Trio-ul “Contraste” este o formaţie relativ tânără, extrem de prezentă în ultimul timp pe plan naţional şi internaţional, o formaţie dotată cu un mare potenţial creativ - multiplele transcripţii şi adaptări, care permit executarea unor lucrări care altfel probabil ar zace necântate, aparţin formaţiei.

Au fost executate lucrări de Aurel Stroe a căror concepere ocupă o perioadă de 51 de ani (între 1948 şi 1999): „Cinci lieduri pe poezii de Tudor Arghezi”, 1948-49, „Gesang der Geister über das Wasser”, după Goethe, 1999, „Fluctuations”, 1983, Sonata 3-a pentru pian „În palimpsest”, 1991, iar în încheiere, „Monumentum II”, 1982. Cu excepţia sonatei de pian, toate celelalte lucrări reprezintă versiuni ale trioului Contraste. Nu au putut fi executate „din motive technice” lucrări mai noi sau mai ample, cum a fost cazul la Mannheim. După o succintă prezentare a compozitorului de către Angelika Kohli, a urmat un concert de mare ţinută. Execuţia pieselor a fost impecabilă (majoritatea lucrărilor aparţin deja repertoriului permanent al formaţiei, care le stăpâneşte şi înţelege perfect), atmosfera din sala a fost în general de mare atenţie şi reculegere - ceva din personalitatea lui Aurel Stroe s-a relevat spectatorilor, din păcate din nou destul de puţini, ca printr-un fel de oficiere a unui ritual. Au fost multe impresii pozitive după concert, discuţii, comentarii interesante. Dăruirea cu care trio-ul „Contraste” execută muzica lui Stroe este poate unică, impresionantă (Sonata a 3-a pentru pian în interpretarea lui Sorin Petrescu este de fiecare dată un eveniment de neuitat) şi poate, una dintre experienţele cele mai de preţ ale serii.

(Corneliu Dan Georgescu, Berlin 2002)